joi, 14 noiembrie 2013

Căciulă şi... căciulă!



        În opinia mea, acestă afirmație sugerează că bătrânul are în spate o viață lungă, multe trăiri și sentimente, dar acestea nu-s pentru... orice căciulă. Tinerii nu pot înțelege viața până nu o trăiesc și nu ajung la o anumită vârstă la care pot spune, la rândul lor, că au trecut prin ea, doar așa-i spune și bătrânul protagonistului:  „asta nu-i treaba ta ”.
        În final, el rămâne cu o taină; „asta-i altă căciulă”, pe care preferă să o păstreze pentru el și nu i-o împărtășește și lui Fănică. Substantivul „ căciulă ” se referă la viața în sine , la cea a pocovnicului, în mod special, care este mult mai lungă şi mai încărcată de evenimente decât cea a ginerelui. El a cunoscut-o cu adevărat pe coana Marghioala, în timp ce Fănică a fost prins uşor în vrăjile ei și este nedumerit la auzul spuselor bătrânului iar, când vrea să afle de unde ştie pocovnicul atâtea, primește un răspuns limitat la formula restrictivă „asta nu-i treaba ta ”. Oare există amănunte care încă nu-s de nasul ginerelui naiv?...
        Fiecare om are o „căciulă” a lui, cu toate amintirile, durerile , speranțele şi dorințele sale.
        Afirmația făcută de socru este sugestivă, deoarece ne demonstrează că și el a trecut prin mrejele coanei Marghioala iar atunci când acesta află că femeia a murit în incendiul de la han este foarte amuzat.
                                                                                                                              Roxi-Poxi 


         După părerea mea, expresia "Asta nu-i treaba ta, asta-i altă căciulă! " ne spune că nu este problema ta, ci este treaba altora, aşa că nu trebuie să îţi bagi nasul în… căciula altora.
        
După cum ne spune Cristina Moldovanu în articolul său, „căciula” reprezintă „cursul vieţii, treburile şi grijile fiecărei persoane tinere, iar pe parcurs adăugăm cunoştinţe şi amintiri”. Numai cei în vârstă, care sunt trecuţi prin viaţă, ştiu cursul şi rostul acestei „căciuli".
        
Această expresie ne duce cu gândul la zicala "nu-ţi băga nasul unde nu-ţi fierbe oala", adică să îţi pese de viaţa şi grijile tale, nu de-ale altora.
         Expresia reflectă reticenţa la curiozitatea vis-a vis de vieţile altora. Ea ne  spune exact ceea ce trebuie luat aminte, şi anume, un mesaj ce poate fi interpretat în două feluri:

1) cineva ascunde un secret ce nu trebuie ştiut de  nimeni altul decât de acea persoană, aşa că ceilalţi  nu ar trebui să întrebe sau să fie curioşi în această privinţă, cum se întâmplă în La hanul lui Mânjoală (Fănică nu ar trebui să fie curios în privinţa vieţii bătrânului, ci doar să îi asculte sfatul şi să meargă înainte).
2) cineva vorbeşte de rău pe altcineva, iar o a doua persoană îi spune să îşi vadă de "lungul nasului", numai de-ale sale şi să nu îl intereseze bunurile, treburile şi familia altora (să nu se uite în dreapta sau în stânga pentru a putea face o mişcare, ci doar să fie încrezător în sine şi să meargă cu capul înainte fără a "culca" urechea  la tot ce spun cei din jur).
         În concluzie, nu ar trebui să te uiţi în stânga sau în dreapta pentru a comenta, a copia şi a vorbi pe la spate, fiecare face ce vrea cu "căciula" lui, doar "croieşte-ţi propria căciulă!".

                                                                                                                    Teo Zaiţev 

2 comentarii:

  1. Comentariile se pot face foarte uşor, Roxi. Verific acum care din cele două variante de care ţi-am făcut vorbire este valabilă.
    MIe tot îmi place eseul lui Poxi!!!

    RăspundețiȘtergere